Hem / Handboll NU

Handboll NU

Handboll Fitness Webbinar

15 september

18:00-19:00 Handboll Fitness Webbinar

Handboll för alla hela livet

Lyssna till hur din förening kan nå föreningsutveckling genom att erbjuda Handboll Fitness - Motionshandboll för olika målgrupper genom en träningsmiljö som på ett enkelt, flexibelt och lustfyllt sätt stärker upp föreningens motionsidrottsverksamhet och erbjuder handboll för alla.

Föreläsningen är öppen för alla och riktar sig främst till föreningsrepresentanter/ledare/deltagare/nyfikna och engagerade.

Webbinariet hålls av Camilla Rohlén, Svenska Handbollförbundet, via Teams.

Sista anmälningsdag är den 14 september.

Läs mer om webbinariet och anmäl dig

 

Handbollensdag

Med god hjälp av Ida Lundquist (Eskilstuna Parasportförening/SHF) har en lathund för ansökan av projektmedel för Handbollens Dag 17 /9 (under Handboll Nu veckan 9-18/9) tagits fram. Lathunden ska vara till god hjälp för er föreningar för att söka medel (upp till 10 000 kronor/förening) för vad ni tänker göra under Handbollens dag. 
Läs mer om Återstartsstöd – Handbollens dag den 17/9 inom Handboll NU (PDF)

Vad är Handboll NU?

Handboll NU är namnet på perioden 9 - 18 september då vi tillsammans inom svensk handboll gör en stor gemensam nationell satsning på att visa upp vår sport, i stort som smått, över hela landet. Svenska Handbollförbundet, distriktsförbunden och landets föreningar fyller tillsammans perioden med handbollsglädje för alla på olika sätt. Vi ser det också som en manifestation och kick-off på säsongen och ett led i att återstarta handbollen efter pandemin. Handboll NU genomfördes för första gången i september 2021. Hoppas att din förening vill vara en del av Handboll NU!


handbollnu.se

Den officiella webbplatsen är https://www.handbollnu.se/. Den fylls kontinuerligt på med information, tips på aktiviteter som föreningar kan genomföra och marknadsföringsmaterial som kan användas av föreningar som arrangerar aktiviteter under perioden.

Massor av aktiviteter

Svenska Handbollförbundet, distriktsförbund och många föreningar kommer under Handboll NU att presentera vår sport på olika sätt. En mängd aktiviteter planeras och endast fantasin sätter gränserna. Alla handbollsaktiviteter som sker under perioden 9 - 18 september kan genomföras under Handboll NU-flagg. På handbollnu.se hittar du tips på aktiviteter.

Handbollens dag

Lördagen den 17/9 2022 har vi utnämnt till handbollens dag. Under handbollens dag kan föreningar visa upp sin verksamhet, till exempel på gator och torg eller via öppet hus i hallen. Arrangör är den lokala handbollsföreningen som visar upp och bjuder in till sin verksamhet. Det kommer att finnas möjlighet för föreningen att söka medel ur Återstartsstödet för handbollens dag.

Passningsrekord

Under Handboll NU 2021 satte svensk handboll ett rekord i antal handpassningar. Under en minut passade vi olika föremål mellan oss inte mindre än 49,216 gånger. Den 17 september klockan 12:00-12:01 siktar vi på att sätta ett nytt gemensamt passningsrekord. Alla kan vara med. Rapportera sedan in hur många passningar ni gjorde och publicera gärna på sociala medier under #handbollpassaralla.

Webbinarier/föreläsningar

Ett antal webbinarier med aktuella ämnen streamas under perioden och intresserade kan anmäla sig och ta del av innehållet, oavsett var i landet man bor. Lista över och länkar till webbinarierna kommer du att kunna hitta på webbplatsen handbollnu.se/webbinarier.

Handboll NU 2022

Svenska Handbollförbundet har planerat in en handbollsvecka den 9-18 september 2022 som kommer heta handboll NU. För vårt distrikt kommer all information finnas på den här sidan, men vill man veta mer och vad som händer i hela Sverige så hittar man det på www.handbollnu.se >>

Tanken är då att hela handbolls-Sverige på ett roligt sätt ska skapa aktiviteter och aktiveringar av olika slag för att kickstarta handbollssäsongen efter coronapandemin, men också för att marknadsföra vår sport på ett bra sätt. Det kommer att vara en utvald ”Handbollens dag” där förhoppningen är att alla ni föreningar i distriktet vill ha olika typer av aktiviteter, för att synliggöra handbollen. Denna dag är bestämd till lördagen den 17 september. Vi uppmanar er till att boka era hallar så ni kan genomföra något denna dag. Nu har vi verkligen möjligheten att visa upp vår härliga sport på gator, torg, parker, hallar, digitalt, sociala medier etc.

Vi som förbund jobbar för att samverka och medverka med någon eller några av våra föreningar. Utöver detta är det fritt fram att i föreningarna göra i princip hur mycket som helst under denna vecka.

Vi ska också gemensamt i hela Sverige försöka sätta ett världsrekord. Just nu är förslaget att göra så många passningar som möjligt på en minut lördagen den 17 september, mellan kl. 12.00-12.01.

På den här sidan kommer vi samla alla idéer som ni föreningar och vi som förbund kommer på att man kan genomföra. Sidan följs på löpande. Detta kommer till slut mynna ut i en gemensam kalender för vårt distrikt med allt som händer, men också för övriga distrikt att ta del av och medverka i de aktiviteter man vill.

Föreningsaktiviteter

Dalarna

 • Nås IF ska ordna öppet hus med prova-på på handbollens dag. I anslutningen till öppet hus genomförs passnings-utmaningen, det kommer finnas spelare från varje lag vid prova-på. Kommer också att köra ”ta med en kompis-utmaningen”.

 

 • IFK Rättvik har bokat in söndagen 18/9 för "Prova på handboll" i Rättvik. Vi kommer vara i Rättvik Arena kl.10.00 - 14.00 och där erbjuda alla att komma in och leka handboll.Det bli olika teknikstationer, skjuta straffar på målvakter, minihandboll mm. Dagen kommer genomföras i samarbete med IFK:s två andra föreningar, bandy och fotboll, så hela arenan och området runt kommer sjuda av aktivitet.Vi kommer gå ut med info genom skolornas idrottslärare, annons i kommunens gratistidning, vi kommer även göra reklam för arrangemanget i Leksand då vi har det som upptagningsområde.

 

 • Borlänge HK kommer att genomföra öppet hus under Handbollens Dag 17/9 i samband med deras damturnering och bjuda in medlemmar och alla övriga som är intresserade av handboll för att få de till föreningen.

Gävleborg

 • Arbrå HK välkomnar ALLA spelare, från de yngsta i bollkul till de äldsta i seniorlaget och givetvis alla ledare och anhöriga, till en kickoff för kommande säsong genom att fira Handbollensdag tillsammans!
 • Firandet går av stapel lördagen den 17 september kl. 13.30-ca 15.30 på Brånans IP i Bollnäs. Lekar, dragkamp, tipsrunda på temat Arbrå HK nostalgi samt korv med bröd och fika står på programmet. Alla spelare och ledare med familjer hälsas välkomma!

  Vi hoppas att vi slår det mäktiga deltagarrekordet från våravslutningen! Under eftermiddagen kommer vi även att genomföra ett sponsorlopp. Detta innebär att du som spelare (och ledare) springer och går så många varv runt fotbollsplanen som du orkar på 20 minuter. Inför detta behöver du skaffa dig några sponsorer som sponsrar dig med valfri summa för varje varv du springer.  

  Alla som samlar in 500 kronor eller mer under loppet får vår, bara för detta tillfälle, speciellt framtagna hoodietröja. I år kan du dessutom välja mellan en grå och en mörkblå tröja.

 •  Edsbyns IF kommer under Handbollens Dag att mellan kl 11-14 köra Klöverloppet, Speedshooting, Hand The Ball, Interna matcher och kl 12 också genomföra passningsrekordet. Sedan kommer de även att köra godisregn.
 • Hällbo IF kommer att köra Beachhandboll under Handbollens Dag 17/9 och ha en del lekar och tävlingar med sina lag och bjuda in spelare. De kommer också att genomföra passningsrekordet samt ha godisregn.     
 • Strands IF kommer att genomföra aktiviteter 17/9 på Handbollens Dag under HandbollNU. Staffan Olsson kommer att vara gästföreläsare och hålla i träningar.
 • Ala IF kommer köra passningsrekordet och öppet hus under Handbollens Dag med godisregn och att deras maskot kommer att vara på plats.

Sörmland

 • Eskilstuna Guif, HK Eskil, Gökstens BK och Eskilstuna Parasport kommer tillsammans engagera 18 skolor (15 grundskolor 1-6 och 3 särskolor) i olika aktiviteter under hela HandbollNU veckan. Med hjälp av elever från Rekarnegymnasiet, NIU och Barn & Fritidsprogrammet.

        Matchen GUIF-HK Malmö på torsdag där inbjudan gått  till    alla Sörmlandsföreningar och de elever i skolorna som får         besök under veckan. Det kommer vara aktiviteter på lördag 17/8 på Handbollens Dag med seniorspelare och passningsrekord som skall slås. Fika och medaljer i STIGA Arena, B och C-hall

 

 • Åkers IF kommer att genomföra ”Prova på handboll” 16-18/9 i åldrarna 6-12 år under två dagar och en dag riktad till åldrarna 13 år och uppåt. Deltagare kommer att träffa duktiga handbollsspelare och ungdomsledare samt personer från styrelsen och det kommer att bjudas på fika.

Västmanland

 • Enköpings HF genomför följande aktiviteter under HandbollNU veckan 9-18/9.

         Tisdag 13/9 kl.16:45-18:00, i A-hallen. Passningar,  skjuta på mål, vi kan spänna upp "målvakten" i mål och kanske även ha speedshooting. Och såklart blir det lite fika! P16 är ansvariga.

Torsdag 15/9 kl. 17:00-18:00. Beachhandboll. Vi kommer till eventet ha införskaffat några riktiga beachhandbollar och vi kommer att bjuda på fika.  F16 är ansvariga.

Finalen är Lördag 17/9 Handbollens dag. I samband med Mässan i Idrottshuset kör vi passningsrekord utanför kl. 12:00-12:01. Här vill vi locka så många som möjligt av mässdeltagare, EHF kamrater och andra vänner och bekanta att vara med.

Utförandet går till så att man klockan 12:00 börjar kastar ett valfritt föremål mellan sig ett rekordhögt antal gånger. Man kan stå på en lång rad, i en cirkel eller låt fantasin flöda! Passningsboll blir skumboll. Och glöm inte att tagga bidraget med #handbollpassaralla2022 F14 är ansvariga

 

 • Hallstahammar kommerv att var ute i skolor och på fritidsverksamhet och marknadsföra handbollen och er huda aktiviteter för att locka spelare till föreningen och handbollen.
 • Tillberga IK kommer att köra handbollskul i samband med HandbollNU veckan med inriktning mot de yngre åldersgrupperna.

Örebro

 • LIF Lindesberg kommer att genomföra aktiviteter under Linderbergs marknad. Där kommer de genomföra olika aktiviteter som Hand The Ball samt ett antal tävlingar som är handbollsrelaterade.

Östergötland

 • NKIK Flickor 16 kommer under HandbollNU veckan vara ute och besöka olika skolor och få möjlighet att tillämpa sina nyvunna kunskaper i Hand The Ball som de blev utbildade i av Jennie Linnell i början av september.

----------------------------------------------------------------------

Handboll NU 2021

Svenska Handbollförbundet har planerat in en handbollsvecka den 3-12 september 2021 som kommer heta handboll NU. För vårt distrikt kommer all information finnas på den här sidan, men vill man veta mer och vad som händer i hela Sverige så hittar man det på www.handbollnu.se >>

Tanken är då att hela handbolls-Sverige på ett roligt sätt ska skapa aktiviteter och aktiveringar av olika slag för att kickstarta handbollssäsongen efter coronapandemin, men också för att marknadsföra vår sport på ett bra sätt. Det kommer att vara en utvald ”Handbollens dag” där förhoppningen är att alla ni föreningar i distriktet vill ha olika typer av aktiviteter, för att synliggöra handbollen. Denna dag är bestämd till lördagen den 11 september. Vi uppmanar er till att boka era hallar så ni kan genomföra något denna dag. Nu har vi verkligen möjligheten att visa upp vår härliga sport på gator, torg, parker, hallar, digitalt, sociala medier etc.

Vi som förbund jobbar för att samverka och medverka med någon eller några av våra föreningar. Utöver detta är det fritt fram att i föreningarna göra i princip hur mycket som helst under denna vecka.

Vi ska också gemensamt i hela Sverige försöka sätta ett världsrekord. Just nu är förslaget att göra så många passningar som möjligt på en minut lördagen den 11 september, mellan kl. 12.00-12.01.

På den här sidan kommer vi samla alla idéer som ni föreningar och vi som förbund kommer på att man kan genomföra. Sidan följs på löpande. Detta kommer till slut mynna ut i en gemensam kalender för vårt distrikt med allt som händer, men också för övriga distrikt att ta del av och medverka i de aktiviteter man vill.

På ett informationsmöte med HF Syd där HF Mitt medverkade kom bl a följande förslag fram:

 • Fokus på rekryteringen, komma ut i skolorna. Mer handboll i och utanför skolan denna vecka. Även vara i kontakt med fritidsverksamheten på skolorna.
 • Använda veckan som en introduktion till klasserna som sen ska vara med och spela klasshandboll.
 • Större uteaktiviteter
 • Marknadsföra sina träningar den veckan och bjuda in till öppna träningar.
 • Samarbeta med sina sponsorer, symboler, gåvor och andra jippon.
 • Ta vara på suget som blir efter OS, landslagsspelare som kan hjälpa till att nå ut till de lokala föreningarna.
 • Ta fram filmer där spelare berättar varför dom började spela handboll och vad som gör handbollen så kul.
 • Använda # i allt
 • Gå ut på stan och möte nya människor på gator och torg
 • Masked ”singers” vilken handbollsperson gömmer sig bakom masken.
 • Utmana klubbarna runt omkring dig.
 • Ta hjälp av lokalredaktioner, TV, radio m.m. Men även att spridningen blir stor nationellt
 • Lagen skulle kunna göra sin egen "Jerusalema Challenge" i eller utanför sin hemmaarena iklädda sina matchkläder 

Här kan du rapportera ditt rekordförsök, antal passningar

2021-08-11 Slå rekord under Handboll NU.docx

2021-08-11 Tävlingsregler, #handbollpassaralla.docx

2021-08-11 Villkor och regler #handbollpassaralla.docx

Här kan du se film om Handboll NU

Föreningsaktiviteter

Dalarna

Gävleborg

 • På skolorna runt om i Dala-Gävleborg körs ”bäst i klassen”, som är ett projekt utifrån Hand the ball.
 • Edsbyns IF HF kommer anordna ett ”klöverlopp” (motionslopp med pengainsamling) och även köra testa på handboll. Återkommer med utförligare program.
 • Damträningsmatcher i Alfta och Edsbyn 3-5 september
 • Alfta GIF handbollsskola för pojkar och flickor startar. Här finns mer information: Alfta GIF Handboll (alftahandboll.se)
 • Fint främmande i Hudiksvall - den som väntar på något gott väntar inte för länge (27/10) boka datumet redan nu! http://www.strandsif.se/News/6725008/Forelasning-med-Claes-Hellgren

Sörmland

Västmanland

 • VästeråsIrsta HF går igång med sina ungdomslag och damelitlaget spelar vidare i ATG Svenska cupen (lördag 11/9 VIHF-Skövde HF 15.00 1/8 final match 1:2). Mer info: https://www.vasterasirsta.se/?firstRef
 • HSK Handboll tänker ha lite aktivitet i Nibblehallen, Hallstahammar 11/9. Typ som förenings-kickoff. 

  Ev. medverkar man i rekordförsöket i Antal passningar på en minut 12.00.

  Ca 12.30 - 14.30 ska man försöka få några ungdomslag att spela/leka samt ha öppen "prova på"-handboll eller liknande. Korv med bröd, festis och frukt utlovas.

  Dagen avslutas med en träningsmatch för Krutholmen (farmarlaget herr) vid 15-tiden. Sala HF sägs vara motståndet.

 • VästeråsIrsta HF:s allsvenska herrlag meddelar att man har haft målsättningsmöte. Vad man kom fram till är ännu inte offentliggjort men att man gillar Handboll NU initiativet är helt klart! 
  IVH HandbollNu.jpg
 • Ett härligt gäng tjejer från VästeråsIrstas  A-flickor  kämpade slet sig igenom sitt första crossfitpass på Walleye
  VIHF HandbollNU FA.jpg

 • VästersåsIrsta HF:s Damelitlag förbereder sig inför returen i ATG Svenska Cupen mot Skövde HF.

  Första matchen vann Västeråstjejerna på bortagolv med hela 38-30. Frågan är nu om Skövdelaget slickat såren nog 

  samtidigt som man förhoppningsvis får tillbaka några spelare som inte var tillgängliga i första mötet.

  Ska man vända till seger med tillräckligt många mål eller ska VI ta sig till kvartsfinal? Svar får vi på lördag 11 september under Handbollens Dag. Avkast 15.00. Matchen ser du live i Västerås Arena eller via webben på Solidsport.
  VIHF dam.jpg

 • Delar av VIHF flickor födda -09 som ser fram mot att äntligen få börja spela matcher igen efter CORONA-pandemin. Hur står vi oss mot andra lag och vilka cuper ska vi spela är ju självklart de stora frågorna som florerar i handbollskompisgänget. Kul är det i alla fall att få kasta lite boll igen."
  IVH HandbollNuF09.jpg

 • HSK Handboll Handbollensdag

Örebro

Östergötland